23/08/2026
32 Michelin yıldızlı Robuchon’un mutfağı iki gece boyunca Türkiye’yi ağırladı
Joël Robuchon, restoranlarıyla aynı anda 32 Michelin yıldızına ulaşmış, gastronomi tarihinin en önemli şeflerinden biri.
Bana göre dünyaya öğrettiği en güzel şey şu: Lüks; en pahalı malzemeyi kullanmak değil, en basit malzemeyi kusursuzlaştırmaktır.
💧
Bu hafta Monaco’daki Robuchon mutfağı iki gece boyunca Osman Sezener’i ağırladı. Ben de o gecelerden birinde masadaydım.
Osman’ı OD Urla’dan tanıyorum; hatta restoranın yanında açtığı tatlı misafirhanenin ilk misafiriydim. OD Urla hem Michelin hem Michelin Yeşil Yıldızı sahibi. Bodrum EDITION’daki Kitchen da Michelin yıldızlı. Ristorante Pizzeria Venedik ise Michelin tavsiye listesinde. Kısacası Osman bugün üç ayrı mekânıyla MICHELIN listesinde.
💧
Ama o gece beni asıl etkileyen yıldızlar değildi.
Osman Monaco’ya yaklaşık 60 kilo malzemeyle geldi. Sumak, Bodrum mandalinası, zeytinyağı…
Bir anda şunu düşündüm:
Aslında bavulunda Türkiye’yi getirmişti.
Çünkü bir şef yurtdışına çıktığında yalnız gitmiyor. Onunla birlikte ülkesinin ürünleri, üreticileri, toprağı, denizi, hafızası ve sofra kültürü de seyahat ediyor.
💧
Robuchon ürüne saygıyı bir disipline dönüştürmüştü. Osman’ın mutfağında da aynı yaklaşımı görüyorum.
O gece masada başka bir şeyi daha düşündüm.
Biz Türkiye’de görmek ve görünmek için bazen yanlış yerlere fazla bakıyoruz. Dünyaya kimi göstereceğimizi de yeterince düşünmüyoruz.
Şeflerimizi alkışlamanın ötesine geçmemiz gerekiyor. Destek, takdirden ve emojilerden daha fazlası olmalı.
Çünkü iyi bir şef yalnızca iyi yemek yapan biri değil; ülkesinin kültürel ve ekonomik tanıtımının en güçlü aktörlerinden biri. Onların dünyaya açılmasını desteklemek, Türkiye’nin dünyaya açılmasını desteklemek.
💧
O gece Monaco’da insanlar yalnızca Osman’ın yemeklerini değil; sumağı, Bodrum mandalinasını, mesir macununu, Ege’yi, Anadolu’yu, Türkiye’yi tattılar.
Dünyanın belki de en gösteriş düşkünü yerlerinden Monaco’da, mutfağımızı en sade lezzetleriyle anlatan sevgili Osman’a kalpten teşekkür ediyorum.
Çünkü bazen bir ülkeyi dünyaya anlatmanın en güçlü yolu, onu bir tabağa koymak.
💧
Osman Sezener
OD Urla
Robuchon Monaco